Shihan Ron Seltenrijch

Shihan Ron is begonnen met Shotokan karate, totdat hij in 1977 overstapte naar het Kyokushin karate bij Joop Verschoof, op Katendrecht in Rotterdam. Buiten karate deed hij ook aan judo en heeft hij 2x de Marathon van Rotterdam gelopen. Begin jaren ’90 heeft Shihan Ron een uitstapje gemaakt naar het Oyama karate (o.l.v. Shihan Henny Ruberg), waarna hij in 1998 samen met zijn vrouw Shihan Agnes – inmiddels waren zij beide 3e dan – Sportstichting Rotterdam oprichtte. Nog steeds geven zij en hun zoon Mike daar met veel plezier les!

In de tijd vanaf 1998 heeft Shihan Ron aan tientallen zomerkampen en trainingsweekenden van de IFK (o.l.v. Hanshi Steve Arneil) deelgenomen, o.a. in Engeland, België, Duitsland en Zwitserland. Ook ging hij naar seminars van Kaicho Jon Bluming en van de NKA. In 2004 is Shihan Ron, naast het karate, begonnen met Kyusho Jitsu (sport gericht op drukpunten en klemmen) bij Leeroy Röder. In die sport heeft hij de 1e dan behaald.

Er kwam ook interesse in de gedachtegangen achter de verschillende technieken in karate, waardoor Shihan Ron zich verder heeft ontwikkeld in de leer van de Bunkai (analyse van kata’s). Shihan Ron is toen begonnen met het bijwonen van seminars van Shihan Iain Abernathy en Shihan John Burke, autoriteiten op het gebied van Bunkai. Bovendien is Shihan Ron gestart met het beoefenen van Yawara Jitsu bij Shihan Wim Pieck, waar hij recentelijk (2017) zijn 2e dan ontving.

In 2010 heeft Shihan Ron zijn 4e dan-examen Kyokushin karate gedaan op het zomerkamp van de Tezuka Group, in bijzijn van Kaicho Tori Tezuka. In 2015 kwam daar een 5e dan bij, uitgereikt door Kaicho Jon Bluming van de IBK.

Naast zijn vechtsportachtergrond was Shihan Ron tot aan zijn pensioen IBT-docent bij de Gemeente Rotterdam. Hier leerde hij ambtenaren hoe zij om moeten gaan met situaties op straat die zij kunnen tegenkomen (bv. geweld). Daarnaast was hij fitnessinstructeur in de bedrijfsfitness.    

Volgens Shihan Ron is het belangrijk om altijd je horizon te blijven verbreden, door verder te kijken dan alleen het karate an sich. Doe waar je je goed bij voelt, en doe het voor de volle 100%! OSU