Sensei Hans Tuinder

Na als 13 jarig voetballertje inspiratie te hebben opgedaan met vooral door anderen uitgevoerde schoptechnieken tegen zijn enkelgewricht in plaats van tegen een bal, besloot genoemde sensei Hans Tuinder, het over een andere boeg te gooien en begon hij aan een totaal andere discipline: Jiu Jitsu.

Jiu Jitsu wordt vanuit het Japans vertaald als “zachte kunst”. In deze krijgskunst kan “Zachte” beter worden uitgelegd als “meegevende” omdat de beweging van de tegenstander gebruikt wordt om hem uiteindelijk uit te schakelen. Jiu Jitsu is een zeer oude krijgskunst waarvan bekend is dat de samoerai uit het oude Japan zich ervan bediende.  Na jarenlange training heeft de sensei de 2e dan behaald. Hij geeft sinds 1984 les in het jiu jitsu en traint nog wekelijks.

Na in 1982  (veel te kort) les te hebben gekregen van een van de meest unieke leraren in uiteenlopende krijgskunsten de uiterst aimabele heer M. G. Gravestijn Shihan, kreeg ondergetekende van hem het advies om naast jiu jitsu het karate te gaan beoefenen. Een week later was de sensei ingeschreven bij Sportschool Joop Verschoof en leerde hij het kyokushin karate kennen. 

Tot op heden beoefent hij nog steeds kyokushin karate (4e dan) en geeft daar wekelijks les in aan een eigen groep deelnemers. 

Voor de zekerheid is hij zo’n 4 jaar geleden begonnen met het beoefenen van het Kobudo (de klassieke Japanse krijgskunst afkomstig uit Okinawa waarbij doordachte technieken met verschillende wapens zoals onder meer de Bo, sai, nunchaku, boken, hanbo en tonfa) bij shihan Van Utrecht en sensei Verhoek.

Sensei Hans heeft Peter Scheffers leren kennen tijdens trainingen in de dojo van Shihan Verschoof en altijd veel respect voor Peter gehad. Dat laatste niet in de minste plaats door de grote betrokkenheid van Sensei Peter bij het karate in het algemeen en de beoefenaren daarvan in het bijzonder. Sensei Scheffers heeft altijd de mens centraal geplaatst en heeft zijn talenten gebruikt om anderen daarvan te laten profiteren. Het is een voorrecht om voor de Dojo van Peter wat te mogen betekenen.